úterý 17. března 2015

Bazénová voda a její příprava na sezónu

  Nastává doba příprav zahradních bazénů, ale následující řádky by mohli určitě zajímat třeba majitele tzv. koupacích sudů, ve kterých se vlivem ohřevu vody tvoří zelené řasy. Chlorovaná voda v našich bazénech to je minulost. Zdravá a čistá voda už dávno není luxus, ale možtnost našeho rozhodnutí. Kvalitu zdravé a čisté nechlorované vody ocení třeba alergici a rodiče malých dětí. Jaký vliv má chlór na lidský organizmus a lidskou pokožku není třeba připomínat, ale pokud máte rádi červené oči a vysušenou pokožku, hažte si dál do svých bazénů chlorové tablety a nebo se koupejte v SAVU. Bazenová chemie bez chloru je to správné řešení, jak získat zdravou a průzračnou vodu v našich bazénech.     
   Návod na úpravu bazénové vody s produkty ECODES POOL –  ECODES POOL 15 
 Jedním z výrobců bezchlorových přípravků je firma BENAX sro., která vyrábí bezchlórové sady pro bazény pod názvem ECODES POOL, což je výrobek pro bazény do 15 m3, nebo do průměru bazénů 3,66m, nebo ECODES POOL 15, to je výrobek pro větší bazény.

                                
Před napuštěním bazénu
Očistěte prostor bazénu včetně žlábků od usazenin vodního kamene a organických nečistot. K čištění bazénu můžete využít běžné mycí prostředky. Po vyčištění vydezinfikujte těleso bazénu a technologické zázemí dezinfekcí řady ECODES PROFI, plochy stěn u bazénů můžete ošetřit nástřikem ECODES PROFI a dle návodu nechat dezinfekci zcela zaschnout. 

Po napuštění bazénu
Uveďte v činnost filtrační zařízení na 6-8 hodin tak, aby se odstranily možné mechanické nečistoty a upravte hodnotu pH na úroveň 7,2 - 7,6. Pokud je hodnota pH vyšší, vytváří se nechtěné usazeniny, pokud je pH nízké, pak je voda korozivní. Výrobky ECODES POOL mají vyrovnané pH, nižší nebo vyšší pH bazénové vody snižuje jejich účinnost. Pokud je to nutné, stabilizujte tvrdost vody. ECODES POOL dávkujte přímo do vody, nebo přes filtrační zařízení. Přesné dávkování je uvedeno na etiketě nebo v přiloženém návodu. Zapněte cirkulaci na nezbytně dlouhou dobu, aby došlo k úplnému promíchání přípravku v bazénové vodě.

Úprava vody během sezóny
Pro kvalitní vodu je třeba pravidelná péče. Nezapomínejte na to, že vodu musíte čistit jak chemicky, tak mechanicky. Obě metody se navzájem podporují. Jen filtrace vám nepomůže, nezabraňuje totiž růstu mikroorganizmů a naopak nečistoty ve vodě přímo podporuje. Produkty ECODES POOL bezkonkurenčně zabraňují růstu a množení plísní, bakterií a virů. Rovněž aktivně zabraňují růstu vodních řas. Proto při užití ECODES POOL nemusíte přidávat přípravky na potlačení růstu řas, což je nezanedbatelná finanční úspora. Pro odstranění drobných mechanických nečistot je nutné využívat polymerový flokulant (vločkovač).  V sadách  ECODES POOL a ECODES POOL 15 se dodává vločkovač ECODES FLOCK, který je díky svému složení pro tyto účely nejvýhodnější.

Chemická péče pravidelné zaznamenávání a úprava pH
Měření provádějte nejméně 1 x týdně a hodnoty pH udržujte na úrovni 7,2 - 7,6. Oxidace vody - po odfiltrování a vyvločkování nečistot v bazénové vodě, je dle návodu nutné dávkovat do vody oxidační přípravek na bázi aktivního kyslíku ECODES OXI. Tento produkt zabezpečí prokysličení vody. Pokud chcete dávkovat ECODES POOL je nutné dodržet dvouhodinový interval od užití ECODES OXI. Pro odstranění zákalu vody používáme vločkovač ECODES  FLOCK, dávkujte dle návodu. ECODES  FLOCK zabezpečí vyvločkování (sdružení drobných mechanických nečistot do větších celků neboli vloček) tak, aby uvízly ve filtru, nebo se daly odsát bazénovým vysavačem. ECODES OXI, nebo ECODES POOL a  ECODES POOL 15 přidávejte vždy až po přefiltrování celého objemu bazénu.
Dezinfekci vody přípravky ECODES POOL provádějte po výše uvedených úkonech a aplikaci daných přípravků a následně aplikujte udržovací dávky dle návodu. Kontrolu koncentrace dezinfekčního přípravku ve vodě - lze provádět pomocí kapkového testerů DUKE G. Doporučujeme udržovat hodnotu koncentrace látky v rozmezí 0,3 - 0,8. Návod je přiložen u testeru. Dávkování ECODES POOL a ECODES POOL 15 doporučujeme dle návodu.

Fyzikální péče
Podmínkou pro čistotu vody v bazénu je pravidelná a správná filtrace. Celý objem vody v bazénu musí projít filtrací alespoň 2x během 24 hodin. Filtrační zařízení je nutné jedenkrát až dvakrát v týdnu propláchnout. Je nutné pravidelně čistit všechny odpadní nádoby, žlábky, přepadový systém, atd. Většina malých bazénů má odtok a přítok blízko u sebe. Voda tak cirkuluje v malém okruhu. Toto je nejčastější příčina tzv. stojaté vody - mrtvé zóny, kdy je voda účinně filtrována jen asi v jedné třetině bazénu. Pro zlepšení cirkulace vody v takovémto bazénu je účelné pravidelné využívání filtrace. Pokud tak neučiníte, je možné využít některé z cirkulačních zařízení-fontánka, vodopád atd.
Drobné usazení na dně pravidelně odstraňujte podtlakovým vysavačem.

Dopouštění nové vody do bazénu
V průběhu provozu bazénu je nutné dbát na pravidelnou obměnu vody, jelikož dochází ke kontaminaci nečistotami z okolí, tělními výpotky, tělovou kosmetikou, atd. Z tohoto důvodu doporučujeme po využití bazénu doplňovat cca 30 litrů ředicí vody na každého uživatele bazénu.
Varování: Při nedodržování uvedených zásad, je pak složité dlouhodobě zabezpečit kvalitu bazénové vody.

Přechod z chlóru na ECODES POOL 
Volný chlór odstraníte částečnou výměnou vody v bazénu (cca 30 - 50 %), nebo neutralizací chemickou cestou, aplikováním přípravku ECODES OXI, dle dávkování v návodu. Chlor se vyloučí cca do 30 minut. Další varianta je ukončení dávkování chlorových přípravků cca 2-3 dny před plánovaným přechodem na bezchlorovou dezinfekci ECODES POOL při zapnuté cirkulaci. Následně postupujte dle výše uvedeného varování: Nepoužívejte přípravky ECODES společně s prostředky na chlorové bázi.

VYSVĚTLENÍ POJMU správná hodnota pH
Udržování správné úrovně pH je jeden z nedůležitějších úkonů prováděných při úpravě bazénové vody. Ideální hodnota pH při užívání bezchlórové dezinfekce je hodnota je 7,2 - 7,6 pH. Pokud pH bazénové vody překročí tyto limitní meze, dochází ke snížení účinnosti ECODES POOL a ECODES POOL 15. Následně je třeba častěji dávkovat, to platí pro všechny dezinfekční prostředky pro bazénovou vodu. Následně se více vylučují soli, vznikají zákaly a korodují kovové součásti či blednutí fólii a plastů. Voda pod 7,2 pH je kyselá, může poškodit veškeré materiály v bazénu a dráždivě působit na pokožku koupajících. Voda s větším pH jak 7,6 je zásaditá a v této vodě často vznikají zákaly a vzniká prostředí pro tvorbu řas.

Oxidace vody
Oxidace vody pomáhá odstraňovat organické látky obsažené ve vodě. Každý člověk tím, že se koupe, znečišťuje vodu potem, krémy, močí atd. Tyto nečistoty je možné odstranit, nebo snížit jejich obsah použitím ECODES OXI. Po oxidaci vody se voda pročistí a projasní. ECODES OXI je vhodný pro šokovou aplikaci, a to v případech, kdy voda ztratí jiskru, nebo se začne tvořit zákal. Oxidace vody je důležitá součást úpravy bazénové vody a vyřeší problém s většinou zákalů bazénových vod. 

Vločkování vody
Všechny drobné nečistoty, které vodní filtr nedokáže pojmout, se přes filtrační zařízení vrací zpět do bazénové vody. Voda se pak zdá zakalená - zamlžená, bez jasu a jiskry. Polymerový vločkovač ECODES FLOCK  sdružuje tyto drobné částečky do větších celků - vloček, tyto jsou pak následně zachyceny na filtru bazénu, nebo klesnou na dno a lze je odsát ze dna a stěn bazénovým vysavačem. Po užití vločkovače se voda při pravidelně činné filtraci do 12 hodin projasní. Jestliže nebudeme často vymývat filtr, může se stát, že vločkovač předávkujeme a ten pak vodu zakalí. V tomto případě je nutné po důkladném propláchnutí filtru vyměnit část vody v bazénu za čerstvou vodu.

Údržba vody filtrací
Pro udržení kvalitní vody v bazénu bez výskytu zákalů, mlžení a řas je třeba mít i kvalitní pískové filtrační zařízení, které je zárukou udržení požadované jakosti vody. Voda by měla v bazénu projít filtrací po dobu 6-8 hodin za den v návaznosti na venkovní teplotu. Cirkulace filtračním zařízením zajišťuje zadržení nečistot ve filtru. Filtr by se měl prát nejméně jedenkrát za týden a to zejména v době použití vločkovače. Užití filtrace u bazénu určuje výrobce. U bazénu nad 15 m3 by měly být již filtry pískové, které jsou mnohem účinnější, než filtry kartušové.

Možné problémy v průběhu sezóny a jejich řešení
Nízké pH, nebo vysoké pH  upravíte pH přípravky pH+ nebo pH -.
Při velkém výskytu bakterií dávkujte Free Pool počáteční - šokové dávkování.
Rozptýlení jemných mechanických nečistot dávkujte Free Pool – Flock.
Rozptýlení organických nečistot aplikujte šokovou dávku Free Pool – Oxi.
Nadměrném dávkování Free Pool – Flock zapněte filtraci na 24 hodin.
Snížení funkce filtračního zařízení, proplachujte filtr po dobu neméně 15 minut. V případě nutnosti vyměňte pískovou náplň.

Výskyt řas
Řasy způsobují zelené, hnědé, nebo nažloutlé zabarvení vody v bazénu. Dále kluzké mazlavé dno a stěny bazénu. Často je doprovází nepříjemný zápach. Příčinou je vysoké pH a vysoká teplota bazénové vody, dešťová voda, prach a pyl v ovzduší.
Odstranění - přidáme přípravek ECODES POOL a ECODES POOL 15, dle počáteční šokové dávky, druhý den dávkujeme ECODES OXI a následně ECODES FLOCK. Dodržujeme dávkování dle návodu. Provádíme při plné filtraci, mrtvé řasy jsou zachyceny ve filtru a zbytek  řas z bazénu odsajeme vysavačem.

Zákal
Bazénová voda není průzračná, může mít mléčnou barvu, mírně nazelenalou. Bazén nemá jiskru. Zakalení může mít více příčin - přítomnost minerálů, řas, organický zákal apod.

Hnědá průzračná voda
Voda obsahuje moc železa, nebo manganu.
Odstranění:  Zkontrolujte pH a při zapnuté filtraci dávkujte ECODES OXI. Po 48 hodinách přidejte stabilizátor tvrdosti. Po 24 hodinách dávkujte ECODES FLOCK. Dodržujte ávkování dle návodu na výrobku.

Voda není jasná
Voda není dostatečně prokysličená.
Odstranění: Zkontrolujte pH a v případě potřeby jej upravte na požadovanou hodnotu. Dávkujte ECODES OXI a ECODES FLOCK dle návodu na výrobku.

Průzračná zelená voda
Tento stav vody s největší pravděpodobností způsobuje vysoká koncentrace mědi.
Odstranění: Zkontrolujte pH a při zapnuté filtraci dávkujte ECODES OXI. Po 48 hodinách přidejte stabilizátor tvrdosti. Po 24 hodinách dávkujte ECODES FLOCK. Dávkování dodržujte dle návodu na výrobku.

Smaragdově zelená voda
Mrtvé řasy se vznášejí ve vodě a nelze je odfiltrovat.
Odstranění:  Dávkujte dle návodu ECODES FLOCK. Část zhutnělých řas ve formě vloček se zachytí ve filtru. Vločky, které klesnou na dno bazénu, vysajte bazénovým vysavačem.

Černé skvrny na stěnách a dně bazénu
Voda byla napadena černými řasami.
Odstranění: Zkontrolujte pH a při zapnuté filtraci dávkujte ECODES OXI a následně ECODES POOL a ECODES POOL 15 počáteční šokovou dávku. Po 24 hodinách dávkujte ECODES FLOCK. Dodržujte dávkování dle návodu. Mechanicky očistěte stěny a dno bazénu.

Mléčná bílá voda
Voda obsahuje vysoké množství vápníku a hořčíku.
Odstranění: Zkontrolujte pH a v případě jej upravte na požadovanou hodnotu, dávkujte ECODES  OXI. Po 24 hodinách přidejte odstraňovač kovů. Nejméně po 48 hodinách přidejte ECODES FLOCK. Doporučuje preventivně použít stabilizátor tvrdosti.

Usazování vodního kamene na schůdkách a dně bazénu
Voda obsahuje vysoké množství vápníku a hořčíku, které se z ní srážejí ve formě vodního kamene.
Odstranění: Zkontrolujte pH a v případě nutnosti jej upravte na požadovanou hodnotu, následně dávkujte ECODES  OXI dle návodu. Přidejte odstraňovač kovů, nepřetržitě filtrujte. Po 48 hodinách přidejte stabilizátor tvrdosti. Po 24 hodinách přidejte ECODES FLOCK. V případě nutnosti postup zopakujte. Pokud se minerální usazeniny nepodaří takto odstranit je nutné vodní kámen odstranit na začátku další sezóny, po úplném vypuštění bazénu a s použitím přípravku na odstraňování vodního kamene.

Koroze kovových částí
Voda má nízké pH.
Odstranění: Změřte pH a v případě nutnosti jej upravte na požadovanou hodnotu.

Konzervace bazénu na zimu
Velmi důležité je zakonzervovat bazén do prvních mrazů. Upusťte cca 30% vody z bazénu. Do bazénu, podél stěn vložte plováky, případně PET láhve z poloviny napuštěné vodou. Tímto zamezíte narušení tělesa bazénu po zamrznutí. ECODES POOL je ideálním univerzálním prostředkem na předcházení aktivního růstu řas, bakterií a hub v bazénu v případě, že se mrazy nedostavily. Udržuje si své vlastnosti i po roztátí vody v bazénu. Doporučená dávka je 60ml/m3. Pokud nejde oddělat filtr, zateplete ho. Při zazimování přikrýt bazén plachtou.

S použitím materiálů firmy BENAX sro.,    připravil  -lekr-

Žádné komentáře:

Okomentovat